Här nedan fyller jag på med vanliga frågor som ställs om hur jag arbetar, vad jag erbjuder och vad ni kan förvänta er. Om din fråga inte besvaras nedan är du varmt välkomna att kontakta mig via mail: johanna@hosjohanna.se

VART FOTOGRAFERAR VI?

Jag fotar gärna både inne och ute så det är upp till er att bestämma vilket av alternativen som känns bäst för er.

Om ni vill vara inomhus erbjuder jag fotografering både i min lilla studio och hemma hoser. För en hemma-hos fotografering är det bra om vi fotar under dagtid så att vi har tillgång till mycket naturligt ljus. Min studio är väldigt liten och är anpassad för mindre barn och nyföddfotografering. Här finns en säng med mjukt vitt täcke att hoppa i, sova på, eller bara sitta och plocka med finaste leksakerna. Bakgrunden är vit som gör det möjligt att använda både starka färger, pasteller och svartvita bilder.

Med familjer gör jag allra helst utomhusfotograferingar, då kan hela familjen vara med och röra sig fritt. Ofta blir det mer avslappnat och vi kan använda miljön för att jobba med för lek, omgivning eller bara visa vilka ni är och vad ni tycker om. Jag älskar friheten med att vara ute. Skulle ni vilja ta bilder utomhus så har jag ett par favoritställen i Borås med omnejd, men jag tycker också att det är fint om ni har ett ställe som betyder något speciellt för er.

KLÄDER? VAD SKA VI HA PÅ OSS?

Det viktigaste när ni ska fotograferas är att ni känner er som er. Jag vill inte att ni ska komma i obekväma finkläder till vår fotografering. Men starka färger och för mycket mönster är inte det bästa, färger som vitt, beige och grått eller pastelligt är generellt väldigt fint på bild. Ni får även ha med er ett klädombyte om ni skulle vilja det.

För gravidbilder är det jättefint med något som framhäver magen, kanske en klänning med band i midjan? Ni är varmt välkomna att höra av er om ni vill ha tips på bra kläder.

BILDER OCH LEVERANS

Leverans
Ca 2 veckor efter fotograferingen så får ni en länk till ett webbgalleri med alla utvalda bilder. Efter det väljer ni ut vilka bilder ni gillar allra mest och sedan redigerar jag dem och levererar bilderna på ett USB minne till er.

Storlek och upplösning
Jag säljer mina bilder som högupplösta digitala filer. De högupplösta är i JPG med 350px i upplösning och färgrymd sRGB. Ni får använda bilderna obegränsat precis som ni önskar, men jag rekommenderar gärna framkallningsställe till er. Jag har lärt mig att det skiljer sig mycket mellan de olika ställena. Om ni vill ändra något i bilderna så får ni gärna kontakta mig först så hjälper jag er.

Användning av bilderna
Skulle ni vilja dela era bilder på internet (Facebook, Instagram eller liknande) så vill jag gärna att ni länkar till mig ”Foto: Johanna Kinander www.hosjohanna.se”

NÄR SKA JAG BOKA?

Det är bra att ha ett par veckors framförhållning för alla typer av fotograferingar, men allra viktigast är att boka bröllop i god tid så att just ert datum är ledigt. När det gäller barnfoto så har varje ålder har verkligen sin charm och det är det som gör det så roligt att fota barn. Jag tror att ni känner era barn bäst och vet när ni vill föreviga en viss ålder på bild, men det finns lite hållpunker:

Nyfödd:
Nyföddfotograferingen innan är bäst att boka redan innan bebis är född. Den bästa tiden är när bebisen är mellan 5-12 dagar. För att vara säker på att få en tid rekommenderar jag att ni bokar en preliminär tid under sista månaderna av graviditeten. Sedan håller vi kontakt under sista tiden för att se när liten bestämmer sig för att titta ut och eventuellt bokar vi om efter hand. Den här första tiden sover den lilla mycket och fotograferingen brukar oftast vara en blandning av sovande och vaken. Redan efter två veckor kan bebisen hålla sig vaken längre och rätar och sträcker på ben och rygg.

1-2 månader ”Noll-Kontroll”: Nu har er lilla bebis börjat sträcka på sig och rör sig lite, men ännu kan han/hon inte göra mycket. Denna tiden är svår att fota då bebisen mest följer med och helst av allt bara vill mysa i en varm famn.

3-5 månader ”Livsnjutare”:  Nu börjar personligheten visa sig i både beteende och utseende. Barnet klarar av att hålla upp sitt huvud för att ta ögonkontakt och kanske bjuder på ett och annat leende. Den här fasen är väldigt mysig att fotografera då jag har möjlighet att fånga er relation till varandra och det brukar bli en hel del glada leenden och stolta miner från de små över att kunna hålla upp sitt eget huvud.

6-8 månader ”Buddha-fasen”:  Denna tiden är underbar. Här brukar det vara många charmiga leenden och mycket bus. En del barn sitter och skrattar för sig själva eller åt allt vi gör. En del barn har fått ett riktigt gosigt hull som är underbart att fotografera när det kommer till lite mer bara bilder eller t o m helt nakna. Barnet sitter nu själv eller ligger och leker med sina egna fötter.

9-18 månader ”Allt kan hända”: Barnet har precis börjat förflytta sig på egen hand och vill inte gärna vara still. Det är mycket saker i världen som ska undersökas. Under den här fotograferingen blir det många skratt och mycket titt-ut-bus!

18 månader och upp ”Fullt ös medvetslös”:  Det har hänt att jag lämnar fotograferingar i denna åldern lätt andfådd 🙂 Det brukar vara full fart och mycket bus. Ni är väl förberedda med mutor/roliga leksaker och jag ser till att ni inte tappar tålamodet i den ständiga jaga-leken. När barnet är i den här fasen så behöver ni föräldrar kunna räkna till tio många gånger och jag rekommenderar alltid att vi fotograferar utomhus. Det blir många härliga personliga bilder då barnet nu är en liten individ med egen vilja.

Gravid:
De flesta vill att magen ska ha hunnit växa till sig, men vill inte känna sig obekväm i sin egna kropp med några extra kilon eller för mycket vätska och det är väldigt individuellt när man tycker att magen är som finast.  Jag säger istället att ni är välkomna just den veckan som ni känner er finast i.

HUR SKA VI FÖRBEREDA BARNEN?

Se till att barnen är utvilade, mätta och glada, och någon leksak de tycker om.  Berätta gärna om fotograferingen innan så att de vet vad som ska hända. När vi väl ses kommer vi att leka och busa för att få en rolig stund tillsammans.

Och oroa er inte om ert barn blir gnälligt eller kanske inte vill vara med på bild. Detta händer alla barn någon gång. Vi tar det lugnt och bara leker en stund, kanske fyller på med energi sen kör vi på igen 🙂